Спаржа, смак спаржі та її вплив на здоровʼя
Спаржа та її вплив на здоровʼя
Значне щоденне споживання фруктів та овочів, вважається необхідним для здорового харчування; як пропагується рекомендаціями ВООЗ. Крім дієтологів і медичних працівників, зростаюча аудиторія приділяє все більшу овочам та фруктам, що в свою чергу приносять потенційну користь для здоровʼя. Будучи багатим на вітаміни та антиоксиданти, високим вмістом клітковини та відносно низьким вмістом калорій - споживання спаржі робить чудовий внесок у здорове харчування; крім того мінеральний вміст спаржі, робить її особливо цінним продуктом для гіпертоніків.
Традиційно спаржа використовувалася в Китаї та Кореї, як джерело рослинних ліків. Наприклад, завдяки сечогінним властивостям, цей овоч знайшов застосування для лікування проблем сечовипускання. В Індії екстракт кореня спаржі використовувався для зміцнення жіночої репродуктивної системи, стимулювання фертильності та збільшення кількості грудного молока. У Стародавній Грецькій та Східній Медицинах, екстракти спаржі спаржі використовувалися як тонізуючий засіб для профілактики та лікування: хвороби нирок, сечового міхура, ревматичні захворювання, захворювання печінки, астму та рак. Тим не менш, незважаючи на ці довгострокові традиційні лікарські засоби, такі застосування ніколи не були схвалені ВООЗ; і отже фармакологічне використання, крім "традиційних ліків", не набуло широкого визнання, через недостатню кількість переконливих доказів. Однак нові дослідження з використанням більш передових підходів доя пошуку біологічно - активних компонентів з використанням відповідних комбінацій клітинних аналізів і клінічних випробувань, можуть сприяти відкриттю нових ліків зі спаржі.
Будучи багатим джерелом фітохімічних речовин, молоді пагони спаржі, є цінним дієтичним продуктом. Науково доведено, що вживання спаржі знижує підвищеній рівень глюкози у крові. Науково доведено, що щоденне вживання спаржі, позитивно впливає на здоровʼя людини і, тому інтерес до цієї культури на сьогодні зростає шаленими темпами, і так само зростатиме в майбутньому.
Який смак спаржі?
Смак спаржі, може викликати розбіжності; багатьом подобається її ніжність, тоді як інші відчувають те, що може здатися дивним рослинним присмаком. Типовий смак спаржі відіграє центральну роль. Зазвичай, так зване "біле золото", або біла спаржа, має більш мʼягкий і ніжний смак, ніж його зелений аналог; зелена спаржа. Вважаючись делікатесом овочевого світу, що в сезон (з кінця квітня до середини червня в Європі) спаржа стає основним інгредієнтом у багатьох стравах, як високої кухні, так і традиційних страв. Смак спаржі згадується із описом аромату, що подібний до травʼянистих білих вин; таких як Савіньйон Блан. Інші еквівалентні дескриптори вина, які були повʼязані зі спаржею - включають: відчуття свіжості, пікантності та гіркоти. Смак спаржі, це - делікатес для тих, хто його цінує; різноманітні ноти аромату, які він містить, є ключем до його унікальності. Базуючись на наших смакових властивостях, ми можемо порівняти смак зеленої спаржі із молодим горошком, яка у приготовленому вигляді залишається пружною і хрусткою та смак білої спаржі - із насиченим горіховим присмаком.
Стаття опублікована компанією "Добра Спаржа"